39
600
20.000
Niegdyś branża spożywcza była jedynie pochodną dziedziną rolnictwa, która przetwarzała wytwory produkcji rolnej, dziś jest o wiele bardziej różnorodna. Zawory pełnią w obróbce, produkcji i transporcie najprzeróżniejszych produktów bardzo ważną rolę, a mianowicie regulują strumień przepływu.
Wraz z nadejściem wyrobów produkowanych syntetycznie, produkcją masową oraz produkcją produktów spożywczych na ogromną skalę, obraz przemysłu spożywczego, napojowego i paszowego uległ gruntownym zmianom.
Coraz bardziej złożone procesy produkcji pozwalają dziś na wytwarzanie, obróbkę i pakowanie coraz większych ilości w coraz krótszym czasie.
Sektor budowy maszyn i instalacji odgrywa w tej gałęzi przemysłu jedną z kluczowych ról, ponieważ niemalże dla każdego nowego artykułu spożywczego potrzebne są indywidualne zaprojektowane linie produkcyjne. Postępującą automatyzacje w tym sektorze nie sposób oczywiście wyobrazić sobie bez zaworów i armatury regulującej, ponieważ mnogie i różnorodne produkty muszą być transportowane, przechowywane, dozowane, napełniane i pakowane.
Zawory zaciskowe AKO Armaturen można włączyć w przemyśle spożywczy, branży napojowej i obróbce pasz w szereg różnych procesów. Potrafią one regulować i dozować przepływ najprzeróżniejszych substancji i produktów. Poczynając od cieczy, poprzez syropy, zaciery, proszki i granulaty na całych produktach spożywczych, takich jak orzechy, suszone lub mrożone owoce czy ziarna kończąc.
W sektorze obróbki produktów spożywczych zawory zaciskowe są niemalże uniwersalne w zastosowaniu. Dzięki ich higienicznej konstrukcji bez martwych przestrzeni, są bardzo łatwe w czyszczeniu metodą „in Place“ oraz bardzo łatwe w konserwacji, przez co doskonale nadają się do wszelkich stanów skupienia. Niezależnie od tego, czy produkty spożywcze są w postaci lepkiej (np. syrop), proszku, granulatu, czy też w postaci nieobrobionej, jak orzechy, owoce, czy ziarna. Jeżeli w danym procesie wymagane jest zastosowanie certyfikowanych zaworów, AKO Armaturen oferuje specjalne konfiguracje zaworów z certyfikatem EHEDG.
Również w obróbce napojów zawory zaciskowe mają szerokie zastosowanie. Oprócz transportu podstawowych składników – takich jak syropy, kawałki owoców, czy proszki, zawory zaciskowe AKO stosuje się także w technice napełniania beczek, kanistrów, butelek i puszek. Jako przykład winogrodnictwo stosuje już od ponad 30 lat z bardzo dużym powodzeniem zawory zaciskowe w regulacji i odcinaniu przepływu zacieru.
Zawory zaciskowe można zastosować poczynając od obróbki pasz, aż po karmienie bezpośrednie w hodowli zwierząt. Również tutaj obszar zastosowań rozciąga się od produkcji poprzez napełnianie, aż po integrację ze zautomatyzowanymi instalacjami do karmienia w zakładach produkcji rolnej.
Ponad 70 zaworów zaciskowych AKO Armaturen reguluje w nowej linii produkcyjnej w dużej prywatnej winiarni transport zacieru i wina.
Dowiedz się, dlaczego prywatna winiarnia zdecydowała się na zawory zaciskowe AKO...
Zawory zaciskowe AKO regulują między innymi transport słodyczy przez przewody ssawne oraz finalne napełnianie gotowych do sprzedaży torebek.
Zawory zaciskowe AKO Armaturen dozują żądaną ilość, aby napełnić dokładnie beczki z piwem.
W jakim sposób browar wykorzystuje od ponad 10 lat zawory zaciskowe, dowiedz się tutaj...
Zawory zaciskowe regulują transport substancji filtrujących, aby oczyścić piwo z niepożądanych substancji zmętniających.
Wiodący na świecie producent
39
600
20.000
Wyjątkowa szybkość dostaw
< 0,2 %
> 99 %
30
Największy wybór produktów
10.000
2.500
100.000
Szeroki zakres usług serwisowych
80
32
16