40 lat działalności rodzinnego przedsiębiorstwa
600 nowych klientów rocznie
20.000 klientów na świecie

Jedna z największych niemieckich prywatnych winiarni postawiła podczas budowy swojej nowej linii produkcyjnej na niezawodność i wszechstronność zaworów zaciskowych AKO Armaturen. Dzięki uruchomionej w połowie 2019 instalacji winiarnia podwoiła swoją dotychczasową wielkość produkcji do 25 000 hektolitrów. Stosowanych jest ponad 70 zaworów zaciskowych z serii VF ze specjalnym pierścieniem przeznaczonym do kontaktu z żywnością z gumy naturalnej.
Tradycyjne przedsiębiorstwo, które uprawia ponad 200 hektarów winnic i które od momentu powstania w ubiegłym stuleciu pozostaje w rękach rodzinnych, w roku 2019 uruchomiło zupełnie nową instalację produkcyjną. Ta powinna zapewnić w kolejnych latach wymagane zdolności produkcyjne do produkcji własnych win.
Ważnym elementem całej instalacji produkcyjnej są zawory zaciskowe z serii VF AKO Armaturen. Ponad 70 zainstalowanych zaworów zaciskowych o średnicy znamionowej DN 100 jest rozmieszczonych w obrębie całego procesu produkcji i wykonują swoje zadania podczas transportu rozgniecionych winogron (zwanych zacierem), powstałego po fermentacji i prasowaniu moszczu oraz gotowego wina (gotowego do rozlewania do butelek).
Ponieważ zainstalowane zawory zaciskowe mają kontakt z żywnością, komponenty zaworów muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. W przypadku zaworów zaciskowych AKO Armaturen zasadniczo co najwyżej dwa komponenty mają bezpośredni kontakt z transportowanym medium: Wewnętrzny pierścień oraz wewnętrzne strony zainstalowanych połączeń rurowych. Dla obu komponentów wybrano materiał, który jest dopuszczony do kontaktu z żywnością: W przypadku pierścieni jest to przeznaczona do kontaktu z żywnością mieszanka gumy naturalnej a w przypadku wewnętrznej strony kołnierza stal nierdzewna.
W niektórych miejscach zawory zaciskowe są wyposażone dodatkowo w odpowietrzniki, aby w razie potrzeby móc otwierać pierścień bez zwężeń jeszcze szybciej.
„Chcieliśmy najlepsze rozwiązanie, w odpowiedzi nasz wykonawca polecił nam zawory zaciskowe AKO.“
Wiadomo, że produkcja wina to sezonowa działalność. I tak cała instalacja przez cztery do sześciu tygodni winobrania pracuje na najwyższych obrotach i przetwarza w tym czasie nawet 2,5 miliona litrów. W tym czasie oczywiście nie mogą wystąpić usterki z powodu zawodnych komponentów instalacji. Dlatego już na etapie projektu winiarnia poświęciła bardzo dużo uwagi, by wybrać wysokiej jakości, niezawodne produkty i komponenty. Wykonawca instalacji polecił, by wyposażyć instalację w technikę zaworową AKO Armaturen.
Pierwsze doświadczenia z zaworami zaciskowymi winiarnia miała już użytkując poprzednią instalację, nie była jednak zadowolona z żywotności zainstalowanych pierścieni wybranego wówczas producenta. Po pierwszych testach z użyciem nowych zaworów zaciskowych AKO Armaturen osoby odpowiedzialne za instalację były zachwycone.
„W tej instalacji i w tych warunkach zawory zaciskowe posłużą z pewnością bez problemów z 20 lat.
Takie rozwiązanie można śmiało nazwać zainstaluj i zapomnij!“
Ale niezawodność komponentów instalacji jest ważna nie tylko w trakcie tych czterech lub sześciu tygodni winobrania. Nie mniej ważny jest również okres, w którym instalacja nie pracuje. Ponieważ przez większość roku instalacja stoi. W tym czasie w komponentach instalacji również nie może dojść do uszkodzeń, aby w kolejnym sezonie winobrania wszystko działało niezawodnie.
Dla zainstalowanych pneumatycznych zaworów zaciskowych ta okresowa zmiana z długiej nieaktywności na krótkookresowe intensywne użytkowanie nie stanowi żadnego problemu. Z pewnością nie bez znaczenia jest również idealne przygotowanie ze strony użytkownika. Ponieważ przewody rurowe po zakończeniu winobrania są bardzo dokładnie przepłukiwane, a wszystkie zawory całkowicie odpowietrzone. Dzięki temu zamontowane wewnątrz pierścienie, będące najważniejszym komponentem zaworu zaciskowego, pozostają nieobciążone w swojej pozycji wyjściowej i mogą w nienaruszonym stanie czekać na ich ponowne uruchomienie.
Również wykonawca instalacji jest zadowolony i w roku 2021 ma już w planach kolejny duży projekt:
„Mamy kolejne zlecenie na wykonanie instalacji o wydajności 7 milionów litrów.
Zainstalujemy w niej ok. 140 do 160 zaworów zaciskowych“
Wymagania:
Osiągnięte cele:
Medium:
zacier, moszcz, wino
Temperatura procesu:
ok. 15° – 25 C
Liczba zainstalowanych zaworów zaciskowych:
ok. 70
Normalne położenie:
otwarty
Okres użytkowania w ciągu roku:
4 – 6 tygodni
Cykle otwierania i zamykania:
do 200 na zawór zaciskowy
(w okresie winobrania)
Ciśnienie różnicowe:
ok. 2 bar
Konfiguracja zaworu:
Średnica znamionowa: DN 100
Seria: VF
Obudowa: stal nierdzewna
Przyłącza: kołnierze z aluminium z tuleją ze stali nierdzewnej (przeznaczone do kontaktu z żywnością)
Pierścień: guma naturalna, przeznaczona do kontaktu z żywnością, jasna
Komponenty dodatkowe:
Zawór szybkoodpowietrzający
(w niektórych zaworach)
Oznaczenie zaworu:
VF100.02X.35.30LA
Wiodący na świecie producent
40 lat działalności rodzinnego przedsiębiorstwa
600 nowych klientów rocznie
20.000 klientów na świecie
Wyjątkowa szybkość dostaw
< 0,2 % reklamacji
> 99 % zadowolonych klientów
30 dystrybutorów na świecie
Największy wybór produktów
10.000 wariantów zaworów zaciskowych
2.500 wariantów dostępnych na magazynie
100.000 sprzedanych jednostek rocznie
Szeroki zakres usług serwisowych
80 formatów CAD
32 filmów montażowych i animacji
16 wersji językowych dokumentacji