Wybierz spośród następujących języków

Dlaczego właśnie zawory zaciskowe AKO?

Zyskuj dzięki ofercie wiodącego producenta na świecie

Duża prywatna winiarnia stosuje ponad 70 zaworów zaciskowych w nowej linii produkcyjnej

Jedna z największych niemieckich prywatnych winiarni postawiła podczas budowy swojej nowej linii produkcyjnej na niezawodność i wszechstronność zaworów zaciskowych AKO Armaturen. Dzięki uruchomionej w połowie 2019 instalacji winiarnia podwoiła swoją dotychczasową wielkość produkcji do 25 000 hektolitrów. Stosowanych jest ponad 70 zaworów zaciskowych z serii VF ze specjalnym pierścieniem przeznaczonym do kontaktu z żywnością z gumy naturalnej.

Tradycyjne przedsiębiorstwo, które uprawia ponad 200 hektarów winnic i które od momentu powstania w ubiegłym stuleciu pozostaje w rękach rodzinnych, w roku 2019 uruchomiło zupełnie nową instalację produkcyjną. Ta powinna zapewnić w kolejnych latach wymagane zdolności produkcyjne do produkcji własnych win.

Ważnym elementem całej instalacji produkcyjnej są zawory zaciskowe z serii VF AKO Armaturen. Ponad 70 zainstalowanych zaworów zaciskowych o średnicy znamionowej DN 100 jest rozmieszczonych w obrębie całego procesu produkcji i wykonują swoje zadania podczas transportu rozgniecionych winogron (zwanych zacierem), powstałego po fermentacji i prasowaniu moszczu oraz gotowego wina (gotowego do rozlewania do butelek).


Państwa zastosowanie jest podobne?
Chętnie doradzimy Państwu odnośnie wszechstronnych możliwości zastosowania naszych zaworów zaciskowych!

 

Ponieważ zainstalowane zawory zaciskowe mają kontakt z żywnością, komponenty zaworów muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. W przypadku zaworów zaciskowych AKO Armaturen zasadniczo co najwyżej dwa komponenty mają bezpośredni kontakt z transportowanym medium: Wewnętrzny pierścień oraz wewnętrzne strony zainstalowanych połączeń rurowych. Dla obu komponentów wybrano materiał, który jest dopuszczony do kontaktu z żywnością: W przypadku pierścieni jest to przeznaczona do kontaktu z żywnością mieszanka gumy naturalnej a w przypadku wewnętrznej strony kołnierza stal nierdzewna.
W niektórych miejscach zawory zaciskowe są wyposażone dodatkowo w odpowietrzniki, aby w razie potrzeby móc otwierać pierścień bez zwężeń jeszcze szybciej.

„Chcieliśmy najlepsze rozwiązanie, w odpowiedzi nasz wykonawca polecił nam zawory zaciskowe AKO.“

Wiadomo, że produkcja wina to sezonowa działalność. I tak cała instalacja przez cztery do sześciu tygodni winobrania pracuje na najwyższych obrotach i przetwarza w tym czasie nawet 2,5 miliona litrów. W tym czasie oczywiście nie mogą wystąpić usterki z powodu zawodnych komponentów instalacji. Dlatego już na etapie projektu winiarnia poświęciła bardzo dużo uwagi, by wybrać wysokiej jakości, niezawodne produkty i komponenty. Wykonawca instalacji polecił, by wyposażyć instalację w technikę zaworową AKO Armaturen.

Pierwsze doświadczenia z zaworami zaciskowymi winiarnia miała już użytkując poprzednią instalację, nie była jednak zadowolona z żywotności zainstalowanych pierścieni wybranego wówczas producenta. Po pierwszych testach z użyciem nowych zaworów zaciskowych AKO Armaturen osoby odpowiedzialne za instalację były zachwycone.

„W tej instalacji i w tych warunkach zawory zaciskowe posłużą z pewnością bez problemów z 20 lat.
Takie rozwiązanie można śmiało nazwać zainstaluj i zapomnij!“

Ale niezawodność komponentów instalacji jest ważna nie tylko w trakcie tych czterech lub sześciu tygodni winobrania. Nie mniej ważny jest również okres, w którym instalacja nie pracuje. Ponieważ przez większość roku instalacja stoi. W tym czasie w komponentach instalacji również nie może dojść do uszkodzeń, aby w kolejnym sezonie winobrania wszystko działało niezawodnie.
Dla zainstalowanych pneumatycznych zaworów zaciskowych ta okresowa zmiana z długiej nieaktywności na krótkookresowe intensywne użytkowanie nie stanowi żadnego problemu. Z pewnością nie bez znaczenia jest również idealne przygotowanie ze strony użytkownika. Ponieważ przewody rurowe po zakończeniu winobrania są bardzo dokładnie przepłukiwane, a wszystkie zawory całkowicie odpowietrzone. Dzięki temu zamontowane wewnątrz pierścienie, będące najważniejszym komponentem zaworu zaciskowego, pozostają nieobciążone w swojej pozycji wyjściowej i mogą w nienaruszonym stanie czekać na ich ponowne uruchomienie.

Również wykonawca instalacji jest zadowolony i w roku 2021 ma już w planach kolejny duży projekt:

„Mamy kolejne zlecenie na wykonanie instalacji o wydajności 7 milionów litrów.
Zainstalujemy w niej ok. 140 do 160 zaworów zaciskowych

Zawór zaciskowy jako armatura regulacyjna w prywatnej winiarni
Winiarnia reguluje transport wina przy użyciu zaworów zaciskowych
Zawory zaciskowe sterują przepływ mediów u producenta win
Zawór zaciskowy w najwyższym punkcie dużej instalacji producenta win
Również w niedostępnych miejscach zawory zaciskowe działają w niezawodny sposób
Zawory zaciskowe regulują przepływ ponad 25 000 hektolitrów
Dzięki ciśnieniu różnicowemu 2 bar przepływ zacieru jest odcinany bezpiecznie i szczelnie przez zamontowany w zaworze zaciskowym pierścień.
Podając na pierścień ciśnienie różnicowe mniejsze niż 2 bar zawór zaciskowy można wykorzystać również do dozowania.
Pierścień, będący sercem zaworu zaciskowego, zapewnia swobodny przepływ strumienia produktu – bez zwężeń lub w znajdującym się bezpośrednio w strumieniu produktu komponencie.
Dzięki komponentom przeznaczonym do kontaktu z żywnością zawory zaciskowe stosuje się w całym procesie produkcji
Indywidualne pojedyncze sterowanie lub zautomatyzowane sterowanie grupą dla zaworów zaciskowych nie stanowi żadnego problemu
Zawory zaciskowe z serii VF o średnicy znamionowej DN 100 regulują produkcję wina winiarni

Wymagania:

  • Bezpieczne i niezawodne odcinanie i regulacja przepływu produkcji
  • Komponenty zaworu przeznaczone do kontaktu z żywnością
  • Szybkie czasy reakcji zainstalowanych zaworów

Osiągnięte cele:

  • Zainstalowano sprawdzony wariant zaworów zaciskowych w postaci serii VF, która to gwarantuje przez wiele lat bezawaryjną i niemalże bezobsługową eksploatację.
  • Zamontowano specjalne przeznaczone do kontaktu z żywnością gumowe pierścienie typu 02X. Ponadto wewnętrzne strony zamontowanych kołnierzy są wyposażone w tuleję ze stali nierdzewnej. Dzięki temu wszystkie komponenty, które mają kontakt z winem lub zacierem, są przeznaczone do użytku w instalacjach z branży Food & Beverage.
  • W niektórych miejscach są wymagane krótsze czasy otwierania zainstalowanych zaworów. Dlatego zawory zaciskowe w tych miejscach zostały doposażone w zawory szybkoodpowietrzające.

Medium:
zacier, moszcz, wino

Temperatura procesu:
ok. 15° – 25 C

Liczba zainstalowanych zaworów zaciskowych:
ok. 70

Normalne położenie:
otwarty

Okres użytkowania w ciągu roku:
4 – 6 tygodni

Cykle otwierania i zamykania:
do 200 na zawór zaciskowy
(w okresie winobrania)

Ciśnienie różnicowe:
ok. 2 bar

Konfiguracja zaworu:
Średnica znamionowa: DN 100
Seria: VF
Obudowa: stal nierdzewna
Przyłącza: kołnierze z aluminium z tuleją ze stali nierdzewnej (przeznaczone do kontaktu z żywnością)
Pierścień: guma naturalna, przeznaczona do kontaktu z żywnością, jasna

Komponenty dodatkowe:
Zawór szybkoodpowietrzający
(w niektórych zaworach)

Oznaczenie zaworu:
VF100.02X.35.30LA

Wiodący na świecie producent

38lat działalności rodzinnego przedsiębiorstwa

600nowych klientów rocznie

20.000klientów na świecie

Wyjątkowa szybkość dostaw

< 0,2 %reklamacji

> 99 %zadowolonych klientów

30dystrybutorów na świecie

Największy wybór produktów

10.000wariantów zaworów zaciskowych

2.500wariantów dostępnych na magazynie

100.000sprzedanych jednostek rocznie

Szeroki zakres usług serwisowych

80formatów CAD

32filmów montażowych i animacji

16wersji językowych dokumentacji