39lat działalności rodzinnego przedsiębiorstwa
600nowych klientów rocznie
20.000klientów na świecie

Jedna z największych niemieckich prywatnych winiarni postawiła podczas budowy swojej nowej linii produkcyjnej na niezawodność i wszechstronność zaworów zaciskowych AKO Armaturen. Dzięki uruchomionej w połowie 2019 instalacji winiarnia podwoiła swoją dotychczasową wielkość produkcji do 25 000 hektolitrów. Stosowanych jest ponad 70 zaworów zaciskowych z serii VF ze specjalnym pierścieniem przeznaczonym do kontaktu z żywnością z gumy naturalnej.
Tradycyjne przedsiębiorstwo, które uprawia ponad 200 hektarów winnic i które od momentu powstania w ubiegłym stuleciu pozostaje w rękach rodzinnych, w roku 2019 uruchomiło zupełnie nową instalację produkcyjną. Ta powinna zapewnić w kolejnych latach wymagane zdolności produkcyjne do produkcji własnych win.
Ważnym elementem całej instalacji produkcyjnej są zawory zaciskowe z serii VF AKO Armaturen. Ponad 70 zainstalowanych zaworów zaciskowych o średnicy znamionowej DN 100 jest rozmieszczonych w obrębie całego procesu produkcji i wykonują swoje zadania podczas transportu rozgniecionych winogron (zwanych zacierem), powstałego po fermentacji i prasowaniu moszczu oraz gotowego wina (gotowego do rozlewania do butelek).
Ponieważ zainstalowane zawory zaciskowe mają kontakt z żywnością, komponenty zaworów muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością. W przypadku zaworów zaciskowych AKO Armaturen zasadniczo co najwyżej dwa komponenty mają bezpośredni kontakt z transportowanym medium: Wewnętrzny pierścień oraz wewnętrzne strony zainstalowanych połączeń rurowych. Dla obu komponentów wybrano materiał, który jest dopuszczony do kontaktu z żywnością: W przypadku pierścieni jest to przeznaczona do kontaktu z żywnością mieszanka gumy naturalnej a w przypadku wewnętrznej strony kołnierza stal nierdzewna.
W niektórych miejscach zawory zaciskowe są wyposażone dodatkowo w odpowietrzniki, aby w razie potrzeby móc otwierać pierścień bez zwężeń jeszcze szybciej.
„Chcieliśmy najlepsze rozwiązanie, w odpowiedzi nasz wykonawca polecił nam zawory zaciskowe AKO.“
Wiadomo, że produkcja wina to sezonowa działalność. I tak cała instalacja przez cztery do sześciu tygodni winobrania pracuje na najwyższych obrotach i przetwarza w tym czasie nawet 2,5 miliona litrów. W tym czasie oczywiście nie mogą wystąpić usterki z powodu zawodnych komponentów instalacji. Dlatego już na etapie projektu winiarnia poświęciła bardzo dużo uwagi, by wybrać wysokiej jakości, niezawodne produkty i komponenty. Wykonawca instalacji polecił, by wyposażyć instalację w technikę zaworową AKO Armaturen.
Pierwsze doświadczenia z zaworami zaciskowymi winiarnia miała już użytkując poprzednią instalację, nie była jednak zadowolona z żywotności zainstalowanych pierścieni wybranego wówczas producenta. Po pierwszych testach z użyciem nowych zaworów zaciskowych AKO Armaturen osoby odpowiedzialne za instalację były zachwycone.
„W tej instalacji i w tych warunkach zawory zaciskowe posłużą z pewnością bez problemów z 20 lat.
Takie rozwiązanie można śmiało nazwać zainstaluj i zapomnij!“
Ale niezawodność komponentów instalacji jest ważna nie tylko w trakcie tych czterech lub sześciu tygodni winobrania. Nie mniej ważny jest również okres, w którym instalacja nie pracuje. Ponieważ przez większość roku instalacja stoi. W tym czasie w komponentach instalacji również nie może dojść do uszkodzeń, aby w kolejnym sezonie winobrania wszystko działało niezawodnie.
Dla zainstalowanych pneumatycznych zaworów zaciskowych ta okresowa zmiana z długiej nieaktywności na krótkookresowe intensywne użytkowanie nie stanowi żadnego problemu. Z pewnością nie bez znaczenia jest również idealne przygotowanie ze strony użytkownika. Ponieważ przewody rurowe po zakończeniu winobrania są bardzo dokładnie przepłukiwane, a wszystkie zawory całkowicie odpowietrzone. Dzięki temu zamontowane wewnątrz pierścienie, będące najważniejszym komponentem zaworu zaciskowego, pozostają nieobciążone w swojej pozycji wyjściowej i mogą w nienaruszonym stanie czekać na ich ponowne uruchomienie.
Również wykonawca instalacji jest zadowolony i w roku 2021 ma już w planach kolejny duży projekt:
„Mamy kolejne zlecenie na wykonanie instalacji o wydajności 7 milionów litrów.
Zainstalujemy w niej ok. 140 do 160 zaworów zaciskowych“
Wymagania:
Osiągnięte cele:
Medium:
zacier, moszcz, wino
Temperatura procesu:
ok. 15° – 25 C
Liczba zainstalowanych zaworów zaciskowych:
ok. 70
Normalne położenie:
otwarty
Okres użytkowania w ciągu roku:
4 – 6 tygodni
Cykle otwierania i zamykania:
do 200 na zawór zaciskowy
(w okresie winobrania)
Ciśnienie różnicowe:
ok. 2 bar
Konfiguracja zaworu:
Średnica znamionowa: DN 100
Seria: VF
Obudowa: stal nierdzewna
Przyłącza: kołnierze z aluminium z tuleją ze stali nierdzewnej (przeznaczone do kontaktu z żywnością)
Pierścień: guma naturalna, przeznaczona do kontaktu z żywnością, jasna
Komponenty dodatkowe:
Zawór szybkoodpowietrzający
(w niektórych zaworach)
Oznaczenie zaworu:
VF100.02X.35.30LA
Wiodący na świecie producent
39lat działalności rodzinnego przedsiębiorstwa
600nowych klientów rocznie
20.000klientów na świecie
Wyjątkowa szybkość dostaw
< 0,2 %reklamacji
> 99 %zadowolonych klientów
30dystrybutorów na świecie
Największy wybór produktów
10.000wariantów zaworów zaciskowych
2.500wariantów dostępnych na magazynie
100.000sprzedanych jednostek rocznie
Szeroki zakres usług serwisowych
80formatów CAD
32filmów montażowych i animacji
16wersji językowych dokumentacji